Στα ύψη η μουσική πειρατεία

Στα ύψη η μουσική πειρατεία

Αρ. Πρωτ. 964/21.10.2011 

Προς Υπουργούς:

- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

- Προστασίας του Πολίτη

- Οικονομικών

- Πολιτισμού & Αθλητισμού 

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει η μουσική πειρατεία στη χώρα μας, με το φαινόμενο πλέον να κοστίζει, όχι μόνο στη μουσική, αλλά και στην εθνική μας οικονομία. Η πειρατεία, λοιπόν, σκοτώνει τη μουσική και την οικονομία της χώρας μας, καθώς οι απώλειες για το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η έξαρση του φαινομένου, που παρατηρείται σε κάθε εμπορική γωνιά της χώρας, οδηγεί στο θάνατο τις δισκογραφικές εταιρείες. Τα παράνομα έσοδα της μουσικής πειρατείας ολοένα και αυξάνονται. Πέραν των δισκογραφικών εταιρειών και των καλλιτεχνών που πλήττονται, σημαντικές απώλειες έχει το κράτος από τα διαφυγόντα κέρδη.

Το ποσοστό πειρατείας στη χώρα μας έχει ξεπεράσει το 50%. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι πωλήσεις πειρατικών αντιτύπων υπερβαίνουν τις πωλήσεις γνήσιων προϊόντων. Οι απώλειες λόγω μουσικής πειρατείας τη 12ετία 1996-2007 ανήλθαν στο 1 δισ. ευρώ! Μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες αναγκάστηκαν να κλείσουν οριστικά και οι υπόλοιπες κατέφυγαν σε μείωση του προσωπικού τους. Επίσης εκατοντάδες μικρά μαγαζιά λιανικής πώλησης έχουν οδηγηθεί σε πτώχευση, όπως και μεγάλα πολυεθνικά καταστήματα καταγράφουν συνεχείς απώλειες πωλήσεων. Είναι επιτακτική ανάγκη ο άμεσος συντονισμός και η ενεργοποίηση ενός σχεδίου, που θα συμβάλλει στον περιορισμό και στην πλήρη καταστολή του φαινομένου.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να περιοριστεί και εν τέλει να κατασταλεί το φαινόμενο της μουσικής πειρατείας;

Απαντήσεις Υπουργείων